Jongste Jeugd
groepsfotoD1metbegeleiding_small.jpg groepsfotoH1metbegeleiding_small.jpg Header sponsor.JPG Header_1V4.JPG Header_2V2.JPG
 

Jongste Jeugd

Jongste Jeugd

Welkom op de pagina van de Jongste Jeugd van MHC MEP! De informatie op deze pagina is bedoeld voor alle kinderen tussen de ongeveer 5 en 10 jaar die (willen gaan) hockeyen bij MEP en voor hun ouders/verzorgers. Voor kinderen tussen de ongeveer 3 en de 5 jaar die (willen gaan) hockeyen, ga naar Hockey > Meppertjes.


Zit je nog niet op hockey, maar heb je wel interesse om een paar keer (gratis en vrijblijvend) mee te doen, neem dan contact met ons op via [email protected]. Wil je sowieso meer weten over hockey en onze club, kijk dan gauw verder!


De Jongste Jeugd van MEP heeft ruim 200 kinderen die iedere week onder begeleiding van enthousiaste trainers en coaches trainen en wedstrijdjes spelen. Zij leren de technische en tactische basisbeginselen van het hockeyspel, maar ook wat het is om onderdeel te zijn van een team en van een vereniging. Aandacht voor plezier, teamwork, verschillende rollen in het team en een breed motorische ontwikkeling is juist voor deze doelgroep zo belangrijk. Ze ontdekken al op jonge leeftijd dat samenwerken in een team betekent dat het geheel groter is dan de som der delen. Daarbij geldt ook dat winnen leuk is, maar niet de essentie van het hockeyen bij de Jongste Jeugd van MEP.

Hockey draait bij de Jongste Jeugd om drie kernwaarden: plezier, veiligheid en leren. Deze kernwaarden zitten verweven in de trainingen, de wedstrijden, de begeleiding en de organisatie. Ouders, trainers, coaches en bestuur vervullen hierin een belangrijke voorbeeldfunctie.

 

 

Leeftijdscategorieën

Binnen de Jongste Jeugd onderscheiden we meerdere categorieën, ingedeeld op leeftijd:

 

Categorie*

Leeftijd

Benjamins

Op 1 oktober van het lopende seizoen 5 jaar oud

O8-jeugd

Op 1 oktober van het lopende seizoen 6 of 7 jaar oud

O9-jeugd

Op 1 oktober van het lopende seizoen 8 jaar oud

O10-jeugd

Op 1 oktober van het lopende seizoen 9 jaar oud

* In een enkel geval kunnen we van deze indeling afwijken als we daar een goede reden voor hebben.

Hoeveel je traint en of je wedstrijden speelt op het veld of in de zaal verschilt echter per categorie en lees je verder op deze pagina.


Het hockeyseizoen: trainingen en wedstrijden


Het seizoen start ieder jaar na de zomervakantie (begin september) en eindigt in juni. De herfstcompetitie duurt van september tot begin december, de lentecompetitie van maart tot juni. In de maanden december, januari en februari hebben de meeste teams binnen de Jongste Jeugd winterstop. De spelers uit de O10-teams kunnen zich opgeven om zaalhockeycompetitie te spelen tegen andere teams in de regio. Voor de teams die daar interesse in hebben, is er de mogelijkheid deel te nemen aan de wintercompetitie. Omdat je op kunstgras hockeyt, kun je het hele jaar hockeyen, behalve bij vorst en sneeuw. Afgelastingen van wedstrijden en trainingen kun je vinden op de MEP-site en/of via de LISA app.


Trainingen


Gedurende het seizoen wordt er natuurlijk hard getraind: de Benjamins en de O8-jeugd trainen 1x per week een uur op de woensdagmiddag, de O9- en O10-jeugd traint in de regel 2x per week een uur, waarvan 1x op de woensdagmiddag. De trainingen vinden plaats onder begeleiding van één of twee trainers onder supervisie van een trainingscoördinator. Tijdens deze trainingen leer je de basistechnieken van het hockey aan de hand van afwisselende oefeningen en speel je partijtje. Vanaf de O8-jeugd t/m de O10-jeugd maak je ieder jaar een stapje naar een groter veld. Tijdens de trainingen wordt dan ook aandacht besteed aan de techniek en tactiek die voor iedere leeftijdscategorie van belang is. Hoe groter het veld, hoe belangrijker bijvoorbeeld het samenspelen, de samenwerking en de onderlinge taakverdeling wordt!

Vanaf de O9-jeugd heeft ieder team tijdens de wedstrijd een keeper in het veld. Iedere vrijdag worden er speciale keeperstrainingen georganiseerd voor de spelers die op zaterdag als keeper staan opgesteld.


 Wedstrijden


Vanaf de O8-jeugd en hoger speel je tijdens de herfst- en lentecompetitie op zaterdagochtend wedstrijden tegen teams van andere clubs uit de regio. Afhankelijk van je leeftijdscategorie speel je een wedstrijdje op ?, ¼ of een ½ elftalveld en gelden er andere spelregels. Meer informatie over de spelregels voor de Jongste Jeugd is te vinden op de website van de KNHB. Op de MEP-site of via de LISA Hockey app kun je het wedstrijdprogramma raadplegen en ook zien waar je moet spelen. De coaches regelen de organisatie rondom de wedstrijden, dus daar kun je altijd navragen hoe e.e.a. bij jouw team is geregeld.

De Benjamins spelen nog geen competitie, maar bij voldoende spelers gaan zij een paar keer (onderling) wedstrijden spelen. Informatie over de opzet en het programma van deze wedstrijdjes volgt dan gedurende het seizoen.

 

Mocht je een keer verhinderd zijn voor een training of een wedstrijd, laat dit dan (tijdig) weten aan je trainer(s)/coach(es)!

 

Wat heb je nodig bij de Jongste Jeugd?

 

-      Hockeystick

-      Kunstgrasschoenen

-      Sportkleding voor de trainingen

-      Scheenbeschermers (verplicht >> dit geldt vanaf de Benjamins)

-      Mondbeschermer (verplicht >> dit geldt vanaf de Benjamins)

-      Eventueel een bidon gevuld met water en droge of extra kleren bij koud/nat weer

Als je eenmaal in de O8-jeugd wedstrijden gaat spelen op de zaterdagen dan draag je het officiële MEP tenue. Dit tenue bestaat uit:

 

-      wit polo shirt met MEP logo

-      donderblauwe korte broek (voor de jongens) en donkerblauwe hockeyrok (voor de meisjes)

-      donkerblauwe sokken met MEP logo


Alle teams vanaf de O8-jeugd krijgen een wedstrijdtenue in bruikleen van MEP. Het gaat hier om het ‘thuis’ shirt en broek/rok. Als je het uittenue moet meenemen (dit is het geval als de tegenpartij ook lichte shirts draagt) dan wordt het witte shirt vervangen door een (eigen) rood shirt.

 

 Evenementen

Gedurende het seizoen worden er – los van incidentele activiteiten – ieder jaar een aantal leuke evenementen georganiseerd voor de Jongste Jeugd. Voorbeelden zijn interne gemixt toernooitjes, activiteiten rondom de start of het einde van een seizoenshelft of een afsluitend toernooi waaraan alle Jongste Jeugd teams van clubs uit de regio aan deelnemen, de zgn. Jongste-Jeugd dag. Meer informatie over deze evenementen vind je in de ‘Agenda’ of ontvang je gedurende het jaar vanuit de evenementencommissie.


Kennismaking en lid worden


Bij MEP zijn kinderen het hele jaar door welkom om een paar keer gratis en vrijblijvend mee te komen doen met een training. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je een keer komen kijken en sfeer proeven? Neem dan contact op met de Commissie Jongste Jeugd via [email protected] en vermeld daarbij je naam, geslacht en geboortedatum. Geef tevens aan of je over een eigen stick en scheenbeschermers beschikt of dat je deze materialen wil lenen van MEP. Wij raden het gebruik van een mondbeschermer tijdens de proeftraining aan.

Ben je enthousiast geworden en heb je besloten om lid te worden van MEP, meld je dan aan via het inschrijfformulier op de MEP-site onder het kopje ‘Lidmaatschap’. Als nieuw lid train je in principe eerst een paar keer mee voordat je wedstrijden gaat spelen. Ben je eenmaal aangemeld, dan stroom je ieder jaar automatisch door naar de categorie waar je qua leeftijd thuishoort.


Ouders/verzorgers


Zoals veel verenigingen draait ook MEP op vrijwilligers. Dit betekent dat wij graag een beroep doen op enthousiaste ouders, bijvoorbeeld om het team van hun zoon/dochter te trainen of coachen. Alle ouders zijn binnen de Jongste Jeugd welkom om te coachen, ook ouders zonder hockeyervaring. Plezier maken, positief en enthousiast coachen, teambuilding promoten en de veiligheid van alle spelers borgen zijn de belangrijkste taken. Daarnaast onderhouden coaches het contact met de ouders van spelers en met de CJJ, regelen zij invallers, verdelen zij de taken onder de ouders en vullen zij na iedere wedstrijd het digitale wedstrijdformulier in. Per team delen we minimaal 2 coaches in. Coaches met minder ervaring kunnen zich verdiepen in de informatie over Training & Coaching op de site van de KNHB of zich met hun vragen richten tot de Commissie Jongste Jeugd.

Om uitwedstrijden te kunnen spelen, worden ouders geacht te rijden. Het rijschema wordt door je coach of manager gemaakt. Als ouders niet kunnen, moeten ze onderling ruilen. Het heeft de voorkeur om samen naar de uitwedstrijden te reizen, dit bevordert de saamhorigheid en het teamgevoel.

Wat kunnen ouders/verzorgers nog meer doen:

 

-        Spelbegeleider of scheidsrechter zijn bij wedstrijden

-        Helpen organiseren van of ondersteunen tijdens de verschillende evenementen

-        Bemannen van de wedstrijdtafel op zaterdagochtend bij MEP

-        Lid worden van één van de commissies binnen MEP

Spreekt één van deze taken je ouders aan, willen zij meer weten over deze taken of de verschillende commissies binnen MEP, of leveren zij liever op een andere manier een bijdrage die beter past bij hun interesses, dan horen wij dat natuurlijk graag! Neem dan contact op met Mariska Raaijmakers, (Communicatie) via [email protected].


Commissie Jongste Jeugd


De taken van de Commissie Jongste Jeugd lopen uiteen van het plaatsen van kinderen in de teams, het inschatten van het niveau van de teams, het zorgen voor een teambegeleider op ieder team, goed voorbereide spelbegeleiders op iedere wedstrijd tot de communicatie met andere verenigingen en de Jongste Jeugd-commissie van het district.

Voor meer informatie over de huidige leden van de Commissie Jongste Jeugd ga je naar Club > Organisatie.

Heb je verder nog vragen over de Jongste Jeugd of wil je een keer meedoen om te kijken of hockey iets voor jou is, neem dan contact met ons op via [email protected]. Hopelijk zien we je gauw een keer bij onze club op het hockeyveld!